Gravírozás

A Gravírozás gyakorlata

A gravírozás technikáját nagyon nehéz elsajátítani. Egy anyag felületének bevágása nála keményebb tárgyal, általában sima felületre, vágási barázdák elkészítésével. Az eredmény lehet akár egy díszített tárgy ezüst, arany, üveg, drágakő gravírozva, de készülhetett metszet mélynyomtatáshoz nyomólemez, a réz- vagy más fém, fa felületekre, nyomdai képek, papírnyomat, illusztrációk, mézeskalácsformák, az ilyen képeket nevezik metszeteknek.

A gravírozás történelmileg fontos módszer lett

A nagy mennyiségű papírképek, a zenei művek előállítása, (kották, könyvnyomtatás) vagy akár a művészi sokszorosított grafika, a kereskedelmi reprodukciók, valamint illusztrációk, a könyvek és magazinok számára.
A sokszorosított grafika készítésében, óriási szerepet töltött be a rézkarc, rézmetszet, fametszetetek (nyomódúcok), réz-lemezgravírozás vagy rézmetszés, és hasonló technikák. A Rézkarcoló, fametsző edzett acélból készített eszközt, vésőt használ, melyet, tenyérrel nyom vagy ütögeti. Az eltérő méretű és formájú gravírozó vésők is használatba kerülnek, hogy különböző típusú vonalakat lehessen létrehozni velük. A véső egy egyedi vonalat eredményez tiszta élekkel.

A kézi gravírozás

Ez a fajta, vagyis a kézi gravírozás egy ideig egyáltalán nem használt nyomólemezt, hanem a személyes egyedi díszített ékszerek, lőfegyverek, trófeák, kések, valamint más finom fém termékek díszítésére használták.

Acélgravírozás

Az acélgravírozás szintén ugyanazt a technikát használja, acél, vagy acél-felületű lemezek, és leggyakrabban használják bankjegyek, könyv illusztrációk, folyóiratok, valamint a sokszorosított nyomatok készítésére, ennek a gravírozási technikának népszerűsége visszaesett, kivéve a bankjegyek és különböző biztonsági nyomtatásoknál. A gravírozás módszerét használják az eredeti egyedi művészi kifejezésre.

Más gravírozási technika

A pyrography a fa és más anyagok művészi díszítése égésnyomok alkalmazásával egy fűtött tárgy, például egy acéldrót, vagy izzószál használatával. A pirográfia a következőt jelenti: "tűzzel írás", a görög "pur" (tűz) és a "graphos" (írás). Ezt az eljárást lehet gyakorolni speciális modern eszközökkel is, például izzó fémheggyel, vagy akár napfénnyel egy nagyító lencse segítségével, vagy lézerfénnyel. Az említett eszközökkel számos tónus és árnyalat érhető el. Eltérő hőmérsékletet használva, különböző hatások érhetők el. Az égetéses technika alkalmazható akár bőr tárgyakra is. A bőr megfelelő arra, hogy merész terveket, rendkívül finom árnyékolást lehet elérni általa. Erre a célra speciális növényi cserzett bőrt kell használni, ami égés közben nem mérgező. A legtöbb esetben világos színekkel jó kontrasztot ad.
A gravírozás ősi technikáját napjainkban már felváltották a marógépek, CNC gravírozok leasergravírozó gépek, famarók, pirográfiai eszközök, elektromos, napfény, lézer.

Lézergravírozás

Az ilyen gravírozás során (lézergravírozás) egy koncentrált lézersugár hatására az anyag elég vagy elpárolog. A lézergravírozással rendkívül időtálló, jól látható, valamint olvasható felirat, logó, kép, sorszám vagy akár vonalkód készíthető, szinte bármilyen anyagra. Felhasználási módja nagyon széleskörű. Általában személyre szóló ajándéktárgyakat készítenek, de ipari körökben gravírozással történhet a különböző eszközök márkanévvel történő ellátása, szerszámok, vagy akár alkatrészek sorszámozása. A lézersugár tulajdonságainak köszönhetően apró felületekre is rendkívül nagy pontossággal lehet gravírozni.

- más megfogalmazásban -

Az adott felületen szén-dioxid (CO2) lézer alkalmazásával tudunk tetszőleges ábrát, grafikát, szöveget megjeleníteni. A számítógéppel irányított gravírozógép lézerfeje végighalad a megmunkálandó felületen és a fókuszált lézersugár a kellő helyeken elégeti az anyag legfelső rétegét, ezáltal alakul ki a kívánt kép.
A fókuszpont átmérője a milliméter tört része, így a kialakuló kép rendkívül precíz, valamint nagy felbontású. A sugárzás intenzitása, a lézerfej sebessége tökéletesen szabályozható, ezzel a gravírozás mélysége beállítható, erre nagy szükség van, hiszen így változó anyagokba eltérő hatékonysággal lehet gravírozni. A nem tükröző felületek, mint például az üveg, a fa, a gumi, az eloxált fémek, valamint a különböző műanyagok, a legtöbb esetben kitűnő eredményt adnak. Gépeink a legkorszerűbb, számítógép-vezérelt technológiával, valamint nagy pontossággal dolgoznak.

Üveghasáb 2D/3D gravírozás

A 2 dimenziós és 3 dimenziós gravírozás egy speciális lézergravírozás ahol az üveghasábon belül készül el a kép. A 2 dimenzióban készült kép oldalról belenézve a hasábba egy lapos fehér csík, a kép csak szemből, és valamely irányból megvilágítva látszik, míg ezzel szemben a 3 dimenzióban készült kép térben megjelenő, oldalról megfigyelve is élvezhető. A megvilágítás fokozza a csodálatos élmény. A 3 dimenziós megrendelésnél fontos arra ügyelni, hogy a fotó szemből készült legyen.

Mechanikus gravírozás

A számítógéppel vezérelt mechanikus gravírozás egyfajta forgácsolási eljárás, ahol a kiválasztott szöveg vagy grafika úgy jön létre, hogy az adott tárgyba egy forgó marótű mélyen belefúr, miközben a vektoros irányításnak megfelelően a fej 2 dimenzióban mozog.
Az ilyen gravírozás által gravírozható tárgyak anyagai lehetnek például fémek, nemesfémek, valamint különböző felületkezeléssel rendelkező anyagok.
A gyémánttűvel készült gravírozás egy speciális karcolási eljárás, ahol a szöveg vagy a grafika úgy valósul meg, hogy a gravírozni kívánt tárgy felületébe a gyémánttű egy mélyedést, barázdát húz, tehát megkarcolja. A karcolás sűrűségét, valamint mélységét a gravírozásra választott anyag minősége határozza meg. A számítógéppel megszerkesztett munkát a gravírozógép század milliméter pontossággal, tökéletesen a tárgyra viszi. Ezt az eljárást általában fémeknél, nemesfémeknél, arany, ezüst, valamint felületkezelt fémeknél alkalmazzuk. Gépeink a legkorszerűbb, számítógép-vezérelt technológiával, és rendkívül nagy pontossággal dolgoznak.

YAG lézer

Az úgynevezett YAG (yttrium-aluminium-garnet/ittrium-alumínium-gránát) lézer, egy változtatható frekvenciájú, és erősségű lézerfény melynek mozgását egy tükör irányítja. Ez a lézer mikrométer pontossággal égeti bele a gravírozandó ábrát a kiválasztott felületbe. A tulajdonságainak, tehát a változtatható frekvenciának és erősségnek köszönhetően, nagyon sokféle anyagot képes megjelölni: fémet, műanyagot, pácolt fát, bőrt és műbőrt egyaránt. Bevonatos, azaz festett vagy galvanizált fémek esetén lehetőség van csak a legfelső réteget legravírozni, és így a festék alól előtűnik a fém eredeti színe. A pácolt fa gravírozásakor ugyanúgy a legfelső, festett réteg ég el, ezért láthatóvá válik a fa eredeti színe. A műanyag és műbőr gravírozása során nem mély vésést alkalmaznak, hanem egy felületi hőkezelést, melynek eredménye, hogy az anyagtól, illetve a lézer paraméterektől függően elszíneződik a jelölt felület. A bőr gravírozása esetén a hőkezelés, valamint a felső rétegek eltávolításának kombinációja történik, bizonyos anyagok esetében akár dombornyomás-hatású gravírozást eredményezve. Rendkívül fontos a gravírozás során, hogy a felület sima, valamint egyenes legyen, mivel a lézer fókuszálása a fel-le irányú tengelyen egyetlen pontba történik. Bizonyos szintű toleranciája van a fókuszált lézersugárnak a görbült felületen, azonban ez csupán néhány milliméter, ezért például henger alakú tárgyakra csak kisebb feliratot, ábrát lehet készíteni.

Szén-dioxid lézer

Ez a lézer az egyik legrégebbi gázlézer, valamint a mai napig az egyik leghasznosabb. A széndioxid lézerek a legerősebb folyamatos fényű lézerek, amelyek mostanság elérhetőek. Hatásfokuk szintén kiemelkedő: A bemeneti erőforrásnak akár a 20%-át is elérheti a kimeneti energia. A fémekre csak speciális paszta használatával lehet hatást gyakorolni, viszont ez a fajta lézer, a fát, műanyagot, bőrt, valamint üveget nagyszerűen lehet jelölni, gravírozni vele. Használható akár plexi, vagy más műanyagok, valamint papír kivágására, méretre szabására is. Általános szabály az, hogy amit YAG lézerrel nem lehet szépen meggravírozni, azt szén-dioxid lézerrel lehet jelölni.